The latest INSEE study on Reunion agrifood industries, on the 2022 data, shows that this sector which transforms agriculture and fishing products into food or drinks for humans and animals represents 4,640 employees in full -time equivalent, Or 24 % of regional industrial employment.
This part is twice as high as at the national level (13 %) Due to the slightest industrialization of the island. Employer establishments in agrifood industries are smaller than their counterparts in France (15 jobs per establishment on average against 27 in mainland France). Logically, The sugar industry occupies proportionally ten times more agrifood jobs in Reunion than at the national level, Rum Double. Les emplois sont en moyenne plus stables et mieux rémunérés que dans l’ensemble du secteur privé, mais moins qu’en métropole. Les centres de décisions des établissements sont majoritairement locaux : seuls 21 % des emplois appartiennent à des groupes extérieurs. Les entreprises réunionnaises de ces industries dégagent 1,5 milliard d’euros de chiffre d’affaires sur un marché essentiellement local, hormis pour le sucre et le rhum. Leurs marges dépendent fortement des aides et subventions, en particulier dans la transformation de produits à base de viande et la fabrication de sucre. As in France, les marges sont plus élevées dans l’industrie de fabrication des boissons alcoolisées, l’une des plus exportatrices. In contrast, margin rates are the lowest in the manufacture of dairy products. The study also shows that agrifood industries occupy a preponderant place in the South : 50 % of Reunion's food employment is located there.